Städtips

Så rengör du kylskåpet ordentligt – utförlig guide

Inledning kylskåpsrengöring

Säkerställa att ditt kylskåp är ordentligt rengjort är av yttersta vikt för att hålla maten fräsch och säker att konsumera. En smutsig kylskåp kan sprida bakterier och lukter, samtidigt som det kan påverka kylskåpets prestanda och energiförbrukning negativt. Genom att följa några enkla steg kan du rengöra ditt kylskåp på rätt sätt och bevara en hygienisk och säker miljö för dig och din familj.

Innan du börjar rengöra ditt kylskåp är det viktigt att stänga av och tömma det. Stäng av strömmen till kylskåpet genom att antingen dra ur kontakten eller stänga av strömbrytaren. Ta sedan ut alla matvaror och placera dem i en tillfällig förvaring, såsom en kylväska eller en annan kylfri plats.

Ta bort alla lösa föremål och hyllor från kylskåpet. Det kan vara användbart att göra en snabb inventering av alla hyllor och föremål för att underlätta återplaceringsprocessen senare. Skölj av hyllorna och andra lösa delar med ljummet vatten och mild diskmedel för att rengöra dem ordentligt.

För att rengöra insidan av kylskåpet, blanda varmt vatten och mild tvål i en hink eller diskho. Doppa en ren trasa eller svamp i lösningen och rengör noggrant alla ytor inuti kylskåpet, inklusive väggar, hyllor, lådor och dörrar. Se till att du når alla hörn och kanter för att ta bort eventuella fläckar eller spill.

Om det finns envisa fläckar eller lukt i kylskåpet kan du använda bakpulver för att bekämpa dem. Blanda 1 matsked bakpulver med 1 liter varmt vatten för att skapa en pastaliknande konsistens. Applicera blandningen på de drabbade områdena med en trasa eller svamp och låt det verka i ca 15 minuter. Skrubba sedan försiktigt bort fläckarna med en mjuk borste eller svamp och skölj av med rent vatten.

Dörrtätningarna i kylskåpet är ofta en plats där smuts och bakterier samlas. För att rengöra dem, blanda varmt vatten och mild tvål i en skål och fukta en trasa eller svamp i lösningen. Torka av dörrtätningarna noggrant och se till att du kommer åt alla skrymslen och vrår för att ta bort eventuella smutsrester.

För att säkerställa optimal prestanda och energieffektivitet är det viktigt att regelbundet rengöra kylskåpets baksida och kondensator. Stäng av strömmen till kylskåpet och dra ut det från väggen. Använd en dammsugare med en smal munstycke för att avlägsna damm och smuts från kondensatorn och andra tillgängliga ytor på baksidan av kylskåpet.

När du har rengjort alla delar och ytor i kylskåpet är det dags att återplacera dem på rätt plats. Var noga med att organisera dina matvaror på ett välstrukturerat sätt för att underlätta åtkomsten och minska risken för förorening.

Slutsats

Att rengöra ditt kylskåp på rätt sätt är en viktig del av matförvaringsrutinerna. Genom att följa de beskrivna stegen i denna artikel kan du säkerställa att ditt kylskåp är fritt från smuts, bakterier och dålig lukt. Kom ihåg att göra denna rengöring regelbundet för att upprätthålla en säker och hygienisk miljö för din mat och din familj.

Vikten av regelbunden rengöring

För att bibehålla optimala förhållanden i ditt kylskåp är det viktigt att utföra regelbunden rengöring. En smutsig kylskåp kan inte bara sprida dålig lukt och bakterier, utan det kan också påverka kylskåpets prestanda och energiförbrukning negativt. Genom att ta dig tid att rengöra ditt kylskåp regelbundet kan du säkerställa att maten hålls i bästa möjliga skick och att kylskåpet fungerar effektivt.

Hur ofta bör man rengöra kylskåpet?

Frekvensen av rengöring beror på användningsnivå och hur mycket mat som förvaras i kylskåpet. Generellt sett bör du rengöra ditt kylskåp minst en gång varannan månad, men om du märker någon lukt eller fläckar, eller om maten börjar försämras tidigare, kan du behöva rengöra det oftare.

Tips för att förebygga lukt och fläckar

Varningssignaler att titta efter

Att rengöra ditt kylskåp regelbundet är inte bara nödvändigt för att hålla maten säker och fräsch, utan det kan också förlänga kylskåpets livslängd och förbättra dess prestanda. Följ de tidigare beskrivna stegen för att säkerställa att ditt kylskåp är rent och i bästa möjliga skick.

läs detta innan du köper en robotdammsugare

Därför är robotdammsugare ett bra val för ditt hem

Funderar du på att köpa en robotdammsugare? Att hålla huset rent är mycket viktigt och du behöver rätt utrustning för att underlätta i arbetet. Traditionella dammsugare har varit tillräckliga för att upprätthålla hälsosamma hygieniska utrymmen. De kräver dock mycket ansträngning av dig när du städar varje del av huset.

Robotdammsugare börjar ta över marknaden

Robotdammsugare har nu långsamt börjat ersätta de traditionella dammsugarna. De är skivformade, kraftfulla och kompakta automatiska städare som har sensorer som styr deras automatiska städningsrutin. En robotdammsugare kan därtill programmeras på ett sådant sätt att den kan rengöra dina mattor och golv när du tar hand om andra viktiga uppgifter. Det finns många modeller med olika kapacitet och priser, så att du kan välja den perfekta för dina rengöringsbehov. Deras popularitet beror antagligen på de många fördelarna de har jämfört med de traditionella och lite klumpiga dammsugarna. Dessa orsaker till varför de har blivit så populära de senaste åren ska vi nu gå igenom nedan.

Dammsugare som är automatiska och tidsbesparande

Dammsugning av ditt hem kan vara en tråkig uppgift, särskilt när du har många andra åtaganden. Eftersom robotdammsugaren är automatisk sparar den tid åt dig som du annars skulle behöva avsätta för städning eftersom de kan programmeras för att utföra automatisk rengöring. Den kommer att göra ett grundligt jobb utan översyn från dig så att du vet att ditt hem är rent och säkert när du kommer hem. Di kan alltid kontakta en bra städfirma i Skövde för proffsig hemstädning.

Dammsugaren som kan upptäcka ytförändringar

De flesta robotdammsugare har olika rengöringsinställningar och verktyg. Dessa ändras automatiskt för att passa ytan som rengörs. Du behöver därför inte oroa dig för om du har olika ytor som kräver olika rengöringstekniker eftersom din robotdammsugare kommer att upptäcka och göra nödvändiga justeringar för en grundlig rengöring på alla ytor utan skador.

De kan upptäcka smutsmängden på specifika fläckar

Detta är en av de mest användbara funktionerna hos den här typen av dammsugare. Med sensorer på plats kommer din enhet att kunna upptäcka smutsmängder på givna platser och applicera den mängd rengöring som krävs för att bli av med smutsen effektivt. Beroende på smutsmängd står städaren kvar på plats och rengör upprepade gånger tills ytan är helt ren och fläcken borta. Du behöver inte oroa dig för att platser ska missas eller att du ska behöva göra extra arbete där robotdammsugaren kan ha missat.

Robotdammsugare är praktiska för personer med rörelsehinder

Har du rörelsehinder är en robotdammsugare perfekt, eftersom bostadsstädning med hjälp av ett företag kan vara ganska dyrt. Men när du har robotdammsugare kan du upprätthålla en ren miljö hemma utan att någon annan är i närheten för att hjälpa dig. Det kan därför vara ett bra tillägg i ett hem med en äldre person.

Automatiska dammsugare är tysta

Robotdammsugare kan inte jämföras med traditionella dammsugare när det gäller ljudnivåer. De flesta modeller är väldigt tysta i drift så att du kan få städning gjord även på natten när alla sover.

ett rengöringstips är att ha miljövänligt städmaterial

Rengöringstips för hemmet som gör ditt liv enklare

Om du är som de flesta så är varje dag en kamp mellan två starka och nästan likvärdiga krafter. Å ena sidan så hatar du tanken på ett smutsigt hem, men å andra sidan så är det så mycket annat som du hellre skulle göra än att städa hemma. Men om du inte är en av de ovanliga få som har råd med en städfirma i Skövde som kommer och gör allt åt dig, så måste du hitta något sätt att medla mellan dessa två motsatta krafter.

Eftersom detta förmodligen inte innebär att du kommer att ge upp och bo i misär så kommer här några rengöringstips som kan hjälpa dig hålla ditt hem skinande rent, även under en kamp av oenighet.

Rengöringstips för hemmet för att hålla ditt hem skinande rent

En av de enklaste saker du kan göra är att sätta upp all din städning på ett schema. Oavsett om du är medveten om det eller inte så behöver människan en viss sorts struktur även fast den inte är naturligt framställd. Ta fram en kalender och schemalägg olika sysslor på den. Håll dig till schemat under en vecka och se om det inte minskar din stress över att hinna få allt gjort. Denna stress ökar motsträvigheten du känner inför dina städsysslor. Om du gör en planering för att göra lite i taget varje dag så kommer det aldrig mer att kännas överväldigande och du kommer aldrig hamna i det läget med känslan ”jag vet inte ens vart jag ska börja” igen.

Gör en lista på rengöringsprodukter som du behöver medan du bockar av dina städsysslor under veckan, och se till att du köper dessa saker när du går till affären. Inget kan göra städningen svårare som att försöka göra det utan de rätta rengöringsprodukterna. Om du känner till produkter som du vet att du kommer att använda mycket på en regelbunden basis så försök att hitta större refillförpackningar så du sparar pengar genom att köpa mycket samtidigt. Förvara produkterna så nära som möjligt till de rum de kommer att användas i. Detta kommer att spara dig både tid och energi eftersom du slipper gå fram och tillbaka i huset när du hellre bara vill bli klar.

Men oavsett hur fritt ditt hem är från smuts och damm så kommer det aldrig se riktigt rent ut innan du gör dig av med alla onödiga saker som skapar oreda. Reservera lite tid varje dag för att göra dig av med skräp som du inte längre behöver. Om du är en av dem som samlar på dig saker och inte kan tänka tanken att göra dig av med något, försök då i alla fall att hitta ett ställe där du kan ställa undan det.

Vi hoppas att dessa rengöringstips kommer hjälpa dig med din städning hemma.

så väljer du rätt flyttfirma när du ska flytta

De bästa strategierna då du ska välja flyttfirma

Att välja den rätta flyttfirman är viktigt eftersom du vill få en trevlig och stressfri flytt. Många gör misstag då de planerar sin flytt men med hjälp av lite eftertanke och planering så kan du undvika dessa dyra misstag, och smidigt flytta till ditt nya hem.

Hur väljer man då en pålitlig flyttfirma? Enkla strategier kan användas då man ska välja sin flyttfirma och det kan hjälpa dig att spara pengar och tid, samt se till att flytten blir så krångelfri som möjligt.

Vad är de bästa strategierna när man ska välja en flyttfirma?

 • Erfarenhet spelar stor roll när det gäller att flytta och det är alltid rekommenderat att du anlitar en flyttfirma som länge varit verksamma i branschen. Om företaget funnits under en längre tid så är det ett bra tecken och en indikation att de erbjuder en bra service till deras kunder.
 • Det är en bra idé att välja en flyttfirma som är lokal. Lär dig mer om olika sorters offerter och metoder för prissättning som professionella flyttfirmor arbetar efter. Se till att flyttfirman är certifierad och laglig.
 • Kolla upp att flyttfirman har de rätta försäkringarna och om du tvekar be dem om bevis på det. Det är viktigt att flyttfirman har de försäkringar de bör ha så att det skyddar dig rättsligt om någon av flyttarjobbarna skadas under flytten.
 • Se om det finns några anmälningar mot firman som fortfarande är aktiva. De flyttfirmor som är pålitliga har väldigt få klagomål mot sig och gör allt de kan för att fixa dessa negativa omdömen så fort de bara kan. Sättet som en flyttfirma hanterar negativ kritik från en kund säger mycket om dem.
 • Undvik flyttfirmor som inte kan ge dig en fysisk adress och se till att flyttfirman faktiskt finns på den adress som de ger dig. Du kan också välja att besöka din flyttfirma du funderar över att anlita för att se vilka tjänster de erbjuder och vilken typ av utrustning de använder. När du besöker flyttfirmans kontor kan du lära dig mycket om den kvalité du kan förvänta dig få på det arbete de utför.
 • Be om rekommendationer och referenser. En bra flyttfirma har inga problem med att ge dig referenser till nöjda kunder då detta är bästa sättet att göra reklam för deras företag. Kolla också recensioner på flyttfirman då detta kan ge dig en större inblick i hur tränade personalen är i att packa samt lasta på och av.
 • Se till att offerten du fått ligger på samma våglängd som de andra offerterna du fått in. Var skeptisk om priset är mycket längre än standard. Sätt dig in i prissättningsmetoden de använt så att du vet om det t.ex. är per timme eller kg.
 • Få en skriven offert som inkluderar alla delar i flytten. Dokumentet bör vara riktigt och det bör inte finnas något på det som känns vagt beskrivet eller icke mätbart.

Mall till checklista när du flyttar

Att flytta betyder för alla att det finns hundra små detaljer som måste tas hand om innan flytten kan utföras framgångsrikt. Innan du kan vara säker på att flytten blir just framgångsrik, så måste du göra en checklista för flytten.

En checklista för flytten kommer låta dig behålla förståndet under din viktiga flytt

Checklistan kommer att ge dig en uppfattning om alla de saker som måste utföras för att göra din flytt enklare. Att inte ha en checklista kan leda till att viktiga saker faller mellan stolarna och det kan leda till problem som du inte behöver.

mall för flyttchecklista

Det finns två olika sätt som du kan skaffa dig en egen checklista. Det första är att gå ut på internet och hitta en som erbjuds gratis. Det finns många checklistor som är gratis som du kan ladda ner, se bara till att du skummat igenom den innan du använder den, för att se till att allt finns med på den som du behöver få gjort innan du flyttar.

Du kan också göra din egen checklista. För att göra detta så behöver du ha kunskap om vilka olika saker som kan behövas inkluderas på denna lista. Nedan följer några av de absolut viktigaste sakerna att inkludera på din checklista.

 1. Anlita en flyttfirma? Om du ska anlita en flyttfirma så borde detta stå som något av det första på din lista. Du bör se till att du anlitar ett bra företag minst en månad i förväg om du vill vara säker på att du har den hjälp på behöver på dagen för flytten.
 1. Räkningar – Kontakta alla företag som du betalar månadsvis. Du måste ge dig själv tillräckligt med tid för att göra detta och se till att varje företag blir kontaktat så att inget glöms bort.
 1. Ändra din adress – Du måste meddela ny adress till alla som är viktiga att informera. Postkontoret bör vara det första stället du besöker för att fylla i en adressändring. Gör sedan en lista på andra personer eller ställen som måste meddelas så du vet med säkerhet att alla som är viktiga blir informerad i tid.
 1. Flyttmaterial – Du bör göra en lista över allt flyttmaterial som du kommer att behöva och se till att du ger dig själv tillräckligt med tid för att skaffa allt. På detta sätt kan du vara redo för att flytta på dagen för flytten.
 1. Packa – Det är viktigt att du tar tid på dig att packa. Lista de saker som ska flyttas till det nya stället för att göra nerpackningen enklare. Om du inte är packad och klar på dagen för flytten och flyttfirman är på plats så kan det kosta dig extra pengar då de måste vänta på dig.

Nu när du vet några av de mest viktiga sakerna som bör inkluderas på din egen checklista, om du nu väljer att göra en, så är du mer förberedd att kunna sätta ihop en komplett checklista för din flytt. Se bara till att du tar tid på dig och var 100 % säker på att allt är inkluderat på listan som behöver vara det, så att din flytt kan bli så smidig som möjligt.

Vi på Flyttstädning Skövde hjälper Dig vid flytten

tips på att rengöra lädersoffa

Läderrengöring – Tvätta läder enkelt

De bästa tipsen på att rengöra läder och skinn

Folk föredrar föremål gjorda av läder på grund av dess skönhet och lyxkänsla, medan andra väljer det för dess förmåga att kunna möta behoven från en aktiv familj. Läder är ett av de dyraste materialen och ska därför ägnas mycket noga uppmärksamhet vid hantering och rengöring. Innan du tar på dig att rengöra läder är det oerhört viktigt att du har läst etiketten på läderföremålet då den innehåller information och instruktioner, som kommer att hjälpa dig till att inte skada lädret. Den absolut bästa tekniken för att rengöra lädret beror helt och hållet på hur envis fläcken är och vilket slags läder det är som du ska rengöra.

Vilken typ av läder ska rengöras?

Att komma underfund med vilket slags läder man har är a och o innan man använder några rengöringsprodukter alls. Läderföremål är ofta av två olika sorter, det obearbetade som det på sadlar och baseballhandskar, och det bearbetade som du hittar på väskor och i klädesplagg. Efter man vet vad man har, ska man ändå alltid testa alla produkter man tänkt applicera på lädret på en plats som inte syns så mycket. På så sätt kan man minska skadorna på föremålet om produkten förändrar färgen på lädret. En mild mjukgörande tvål tillsammans med en fuktig trasa bör användas, utan några stora mängder tvål. Sedan bör man försöka få ett lätt lödder i trasan, och när man fått det, gnugga det på fläcken på lädret. Undvik för mycket vatten då det kan blöta ner lädret. Använd sedan en ny fuktig trasa för att torka av lädret.

Polera lädret med en torr handduk

Om man polerar lädret med en torr handduk och sedan applicerar läderbalsam efter lädret torkat helt, får man en naturlig lyster i materialet. Man kan även rengöra med ett inköpt rengöringsset för läder som innehåller olika produkter för att skydda och underhålla läder. Setet innehåller oftast produkter för läderrengöring som innehåller olja och som förebygger att fläckar kommer tillbaka på materialet igen efter att det blivit rengjort. Linfröolja kan användas istället för läderrengöringsprodukter om man inte har så mycket pengar, då den fungerar likadant som de andra produkterna. Man bör applicera läderrengöring minst en gång i månaden för en längre livslängd på lädret.

läderrengöring och rengöring av skinn på rätt sätt

Att hålla läderföremålet borta från direkt solljust förhindrar att det bleks, och det bör därför placeras i skuggan på extremt soliga dagar. Man bör även undvika att röka i närheten av lädret då det kan orsaka hål och fläckar. Se till att du dammar av lädret regelbundet för att bibehålla den naturliga lystern. Det är oerhört viktigt att torka upp eventuellt spill på läderföremålet på direkten för att undvika permanenta skador. Obearbetat läder bör rengöras med en fuktig svamp eller trasa och sadeltvål som man gnuggar på lädret. När det är rent, låt det obearbetade lädret torka utomhus i fria luften. Minkolja används till impregnering för obearbetade delar av läder för att skydda det ytterligare.

Få bort mögelfläckar på fuktigt läder

Ett annat bra tips på läderrengöring är att använda sig av isopropylalkohol för att ta bort mögelfläckar som byggs upp på fuktigt läder. Gnugga alkoholen lätt på fläcken under några minuter och möglet försvinner ögonblickligen. Det bästa tipset att tänka på är dock att skydda läder är billigare än att underhålla det. Detta kan vara den bästa planen att investera tid i då den kan spara in både kostnader för reparation och eventuell ersättning av föremålet.

Thomas på Flyttstädning Skövde

miljövänliga städtips på att rengöra köket

Husmorstips städning av köket

Miljövänliga husmorstips för ditt kök

Ett av de bästa ställena att börja din nya miljövänliga städning är i köket, eftersom det är ett av de områden i ditt hem som du måste städa dagligen, och också stället där vi lagar och äter vår mat. Därför kommer här tio-i-topp tips på miljövänliga husmorstips för köket, tips för att få det glänsande utan att skada vår hälsa eller miljö.

Tips 1. Byt till ett naturligt diskmedel. Visste du att när du varje kväll diskar din disk med många av de kommersiella diskmedlen så diskar du då med ett petroleumbaserat diskmedel? För att undvika dessa icke förnyelsebara resurser och människotillverkande kemikalier så byt till ett vegetabiliskt baserat diskmedel, så som olivoljetvål, när du diskar din disk.

Tips 2. Använd ett naturligt allrengöringsmedel. På de flesta områdena i vårt kök, såsom när något spillts eller smutsat ner bänkskivor och bord, så kan man rengöra med en såpa och vatten. För en mer kraftfull rengöring, på de områden som blivit ordentligt fläckade eller är väldigt smutsiga, kan du använda en smet av bakpulver och vatten, och för de riktigt envisa fläckarna kan du prova ett syrebaserat blekmedel eller väteperoxid.

Tips 3. Byt till ett naturligt maskindiskmedel. Ett bra recept att prova är en matsked av denna blandning för varje laddning med disk: 0.6 deciliter citronsyra och 3 ½ deciliter borax hopblandat. Detta får din disk ren utan Klorin, starka alkaliska kemikalier eller fosfater.

Tips 4. Rengör dina skärbrädor av trä med citron och grovsalt. Du kan rengöra fläckarna på dina skärbrädor genom att hälla över grovsalt på dem och sedan gnugga in saltet i skärbrädan med en ituskuren citron. Skölj sedan av ordentligt och lägg dem åt sidan för att torka (du bör fortfarande använda en icke porös skärbräda för att skära rått kött istället för en i trä).

Tips 5. Sterilisera dina svampar genom att koka dem. Svampar gjorda av naturliga material är fantastiska att använda i köket för att rengöra och skrubba, men de kan också hysa många bakterier. Du bör sterilisera dina svampar minst en gång i veckan, och ännu oftare om det behövs. Ett miljövänligt sätt att göra detta på är att koka dem i fem minuter och låta hettan döda alla bakterier.

Tips 6. Använd väteperoxid för att sterilisera köksytor. När du rengör miljövänligt vill du undvika all användning av klorin, men du bör fortfarande sterilisera ytor där du lagar mat i ditt kök för att hindra spridning av sjukdomar orsakade av bakterier. Ett naturligt sätt att göra detta är att fylla en sprayflaska med en del väteperoxid och en del vatten. Spraya på ytan som du vill sterilisera och låt dra i cirka fem minuter. Torka sedan bort blandningen (väteperoxid måste skyddas från ljuskällor för att fortfarande vara aktivt, så häll blandningen i en ogenomskinlig flaska eller blanda bara så mycket som du behöver åt gången).

Tips 7. Ta bort fett från dina köksskåp med disksåpa. Har du någonsin lagt märke till den där kletiga dammiga filmen som ligger utanpå dina köksskåp, och speciellt nära spisen där du lagar mat? Denna film är ett tunt lager av fett som lätt täcker över dina skåp och får dem att se fula ut. För att bekämpa dessa beläggningar torka av dina köksskåp med en fuktig trasa som doppats i en blandning av vatten och en lite del disksåpa. Såpan kommer att ta bort fettlagret som innan verkade helt omöjligt att få bort.

lär dig att rengöra ugnen snabbt och enkelt med ättika

Tips 8. Rengör din ugn med en smet av bakpulver. Att rengöra ugnen med hemska kemikalier är definitivt inte miljövänligt. Gör istället en smet av bakpulver och vatten och sprid ut smeten över väggarna och golvet i din ugn. Låt det dra över natten. Nästa dag bör du kunna skrapa bort och rengöra ugnen från alla uppbyggda smutsbeläggningar.

Tips 9. Vinäger kan användas för att rengöra din kaffebryggare. Allt eftersom tiden går så börjar din kaffebryggare bygga upp beläggningar av hårt vatten och kalcium. För att bli av med beläggningarna fyll upp kannan med en del vatten och en del vinäger och häll i din kaffebryggare precis som om du skulle brygga kaffe. Låt maskinen brygga igenom blandningen och brygg sedan en brygg med helt vanligt vatten. Vinägern kommer att ta bort beläggningarna och lämna en ren kaffebryggare efter sig till dig.

Tips 10. Blötlägg brända kastruller och stekpannor i en bakpulverblandning. Om du av en olyckshändelse bränner mat i botten av din kastrull eller stekpanna kan du lätt rengöra den med en smet av bakpulver och vatten. Sprid ut smeten på botten av kastrullen och låt det dra i minst 30 minuter. Detta kommer att lossa resterna och göra rengöringen av själva kastrullen så mycket enklare.