tips på att rengöra lädersoffa

Läderrengöring – Tvätta läder enkelt

De bästa tipsen på att rengöra läder och skinn

Folk föredrar föremål gjorda av läder på grund av dess skönhet och lyxkänsla, medan andra väljer det för dess förmåga att kunna möta behoven från en aktiv familj. Läder är ett av de dyraste materialen och ska därför ägnas mycket noga uppmärksamhet vid hantering och rengöring. Innan du tar på dig att rengöra läder är det oerhört viktigt att du har läst etiketten på läderföremålet då den innehåller information och instruktioner, som kommer att hjälpa dig till att inte skada lädret. Den absolut bästa tekniken för att rengöra lädret beror helt och hållet på hur envis fläcken är och vilket slags läder det är som du ska rengöra.

Vilken typ av läder ska rengöras?

Att komma underfund med vilket slags läder man har är a och o innan man använder några rengöringsprodukter alls. Läderföremål är ofta av två olika sorter, det obearbetade som det på sadlar och baseballhandskar, och det bearbetade som du hittar på väskor och i klädesplagg. Efter man vet vad man har, ska man ändå alltid testa alla produkter man tänkt applicera på lädret på en plats som inte syns så mycket. På så sätt kan man minska skadorna på föremålet om produkten förändrar färgen på lädret. En mild mjukgörande tvål tillsammans med en fuktig trasa bör användas, utan några stora mängder tvål. Sedan bör man försöka få ett lätt lödder i trasan, och när man fått det, gnugga det på fläcken på lädret. Undvik för mycket vatten då det kan blöta ner lädret. Använd sedan en ny fuktig trasa för att torka av lädret.

Polera lädret med en torr handduk

Om man polerar lädret med en torr handduk och sedan applicerar läderbalsam efter lädret torkat helt, får man en naturlig lyster i materialet. Man kan även rengöra med ett inköpt rengöringsset för läder som innehåller olika produkter för att skydda och underhålla läder. Setet innehåller oftast produkter för läderrengöring som innehåller olja och som förebygger att fläckar kommer tillbaka på materialet igen efter att det blivit rengjort. Linfröolja kan användas istället för läderrengöringsprodukter om man inte har så mycket pengar, då den fungerar likadant som de andra produkterna. Man bör applicera läderrengöring minst en gång i månaden för en längre livslängd på lädret.

läderrengöring och rengöring av skinn på rätt sätt

Att hålla läderföremålet borta från direkt solljust förhindrar att det bleks, och det bör därför placeras i skuggan på extremt soliga dagar. Man bör även undvika att röka i närheten av lädret då det kan orsaka hål och fläckar. Se till att du dammar av lädret regelbundet för att bibehålla den naturliga lystern. Det är oerhört viktigt att torka upp eventuellt spill på läderföremålet på direkten för att undvika permanenta skador. Obearbetat läder bör rengöras med en fuktig svamp eller trasa och sadeltvål som man gnuggar på lädret. När det är rent, låt det obearbetade lädret torka utomhus i fria luften. Minkolja används till impregnering för obearbetade delar av läder för att skydda det ytterligare.

Få bort mögelfläckar på fuktigt läder

Ett annat bra tips på läderrengöring är att använda sig av isopropylalkohol för att ta bort mögelfläckar som byggs upp på fuktigt läder. Gnugga alkoholen lätt på fläcken under några minuter och möglet försvinner ögonblickligen. Det bästa tipset att tänka på är dock att skydda läder är billigare än att underhålla det. Detta kan vara den bästa planen att investera tid i då den kan spara in både kostnader för reparation och eventuell ersättning av föremålet.

Thomas på Flyttstädning Skövde