miljövänliga städtips på att rengöra köket

Husmorstips städning av köket

Miljövänliga husmorstips för ditt kök

Ett av de bästa ställena att börja din nya miljövänliga städning är i köket, eftersom det är ett av de områden i ditt hem som du måste städa dagligen, och också stället där vi lagar och äter vår mat. Därför kommer här tio-i-topp tips på miljövänliga husmorstips för köket, tips för att få det glänsande utan att skada vår hälsa eller miljö.

Tips 1. Byt till ett naturligt diskmedel. Visste du att när du varje kväll diskar din disk med många av de kommersiella diskmedlen så diskar du då med ett petroleumbaserat diskmedel? För att undvika dessa icke förnyelsebara resurser och människotillverkande kemikalier så byt till ett vegetabiliskt baserat diskmedel, så som olivoljetvål, när du diskar din disk.

Tips 2. Använd ett naturligt allrengöringsmedel. På de flesta områdena i vårt kök, såsom när något spillts eller smutsat ner bänkskivor och bord, så kan man rengöra med en såpa och vatten. För en mer kraftfull rengöring, på de områden som blivit ordentligt fläckade eller är väldigt smutsiga, kan du använda en smet av bakpulver och vatten, och för de riktigt envisa fläckarna kan du prova ett syrebaserat blekmedel eller väteperoxid.

Tips 3. Byt till ett naturligt maskindiskmedel. Ett bra recept att prova är en matsked av denna blandning för varje laddning med disk: 0.6 deciliter citronsyra och 3 ½ deciliter borax hopblandat. Detta får din disk ren utan Klorin, starka alkaliska kemikalier eller fosfater.

Tips 4. Rengör dina skärbrädor av trä med citron och grovsalt. Du kan rengöra fläckarna på dina skärbrädor genom att hälla över grovsalt på dem och sedan gnugga in saltet i skärbrädan med en ituskuren citron. Skölj sedan av ordentligt och lägg dem åt sidan för att torka (du bör fortfarande använda en icke porös skärbräda för att skära rått kött istället för en i trä).

Tips 5. Sterilisera dina svampar genom att koka dem. Svampar gjorda av naturliga material är fantastiska att använda i köket för att rengöra och skrubba, men de kan också hysa många bakterier. Du bör sterilisera dina svampar minst en gång i veckan, och ännu oftare om det behövs. Ett miljövänligt sätt att göra detta på är att koka dem i fem minuter och låta hettan döda alla bakterier.

Tips 6. Använd väteperoxid för att sterilisera köksytor. När du rengör miljövänligt vill du undvika all användning av klorin, men du bör fortfarande sterilisera ytor där du lagar mat i ditt kök för att hindra spridning av sjukdomar orsakade av bakterier. Ett naturligt sätt att göra detta är att fylla en sprayflaska med en del väteperoxid och en del vatten. Spraya på ytan som du vill sterilisera och låt dra i cirka fem minuter. Torka sedan bort blandningen (väteperoxid måste skyddas från ljuskällor för att fortfarande vara aktivt, så häll blandningen i en ogenomskinlig flaska eller blanda bara så mycket som du behöver åt gången).

Tips 7. Ta bort fett från dina köksskåp med disksåpa. Har du någonsin lagt märke till den där kletiga dammiga filmen som ligger utanpå dina köksskåp, och speciellt nära spisen där du lagar mat? Denna film är ett tunt lager av fett som lätt täcker över dina skåp och får dem att se fula ut. För att bekämpa dessa beläggningar torka av dina köksskåp med en fuktig trasa som doppats i en blandning av vatten och en lite del disksåpa. Såpan kommer att ta bort fettlagret som innan verkade helt omöjligt att få bort.

lär dig att rengöra ugnen snabbt och enkelt med ättika

Tips 8. Rengör din ugn med en smet av bakpulver. Att rengöra ugnen med hemska kemikalier är definitivt inte miljövänligt. Gör istället en smet av bakpulver och vatten och sprid ut smeten över väggarna och golvet i din ugn. Låt det dra över natten. Nästa dag bör du kunna skrapa bort och rengöra ugnen från alla uppbyggda smutsbeläggningar.

Tips 9. Vinäger kan användas för att rengöra din kaffebryggare. Allt eftersom tiden går så börjar din kaffebryggare bygga upp beläggningar av hårt vatten och kalcium. För att bli av med beläggningarna fyll upp kannan med en del vatten och en del vinäger och häll i din kaffebryggare precis som om du skulle brygga kaffe. Låt maskinen brygga igenom blandningen och brygg sedan en brygg med helt vanligt vatten. Vinägern kommer att ta bort beläggningarna och lämna en ren kaffebryggare efter sig till dig.

Tips 10. Blötlägg brända kastruller och stekpannor i en bakpulverblandning. Om du av en olyckshändelse bränner mat i botten av din kastrull eller stekpanna kan du lätt rengöra den med en smet av bakpulver och vatten. Sprid ut smeten på botten av kastrullen och låt det dra i minst 30 minuter. Detta kommer att lossa resterna och göra rengöringen av själva kastrullen så mycket enklare.